logo

גישור

ייפוי כוח מתמשך

ביום 11 באפריל 2016 פורסם תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. בתיקון נוספו לחוק חלופות מלבד אפוטרופסות, וזאת כדי לאפשר לאדם לממש את רצונו ובחירותיו, באופן התואם את עקרונות זכויות האדם.

התיקון מביא עמו בשורה משמעותית לאנשים עם מוגבלות ולחברה כולה ומאפשר לאנשים עם מוגבלות להחליט על חייהם, לבחור, לטעות וללמוד מטעויות. על פי התיקון, לא ימונה לאדם אפוטרופס אם ישנן חלופות המגבילות פחות את עצמאותו. נקבעו שתי חלופות משמעותיות חדשות:

אחד התיקונים הוא : "ייפוי כוח מתמשך"

"ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו, בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך.

האדם (הנקרא "הממנה") בוחר מרצונו, בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה, בשל הידרדרות במצבו. הידרדרות במצב יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם.

הדרך לעשות זאת הינה על ידי מינוי של מיופה כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך, שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד, כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעניינו בעצמו.

לרוב, הממנה יבחר במיופה כוח על סמך יחסי אמון וקרבה עמו (לדוגמא: בן או בת זוג, הורים וילדים) או בשל מומחיותו או ניסיונו המקצועי (לדוגמא: רואה חשבון או עורך דין).

הממנה יכול לתת ייפוי כוח מתמשך לכלל ענייניו - האישיים, הרפואיים והרכושיים או רק לחלקם.

עריכת ייפוי הכוח המתמשך והחתימה עליו מתבצעות בפני עורך דין (או בפני בעל מקצוע אם הממנה מבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי, כפי שיפורט בהמשך). בנוסף לחתימת הממנה, נדרשת גם חתימת מיופה הכוח. חתימות אלו מהוות הסכמה לתוכן ייפוי הכוח המתמשך"

צוואות וביטולן

נקודת המוצא בעת הכרעה בעניין צוואה היא עיקרון כיבוד רצון המת. ההנחה היא, כי צוואה מבטאת את רצונו האמתי והמלא של המת לאשר ייעשה בנכסיו לאחר מותו, והאופן בו יחולק עזבונו לאחר לכתו מן העולם. הצוואה משקפת את האוטונומיה שלו כפרט ואת זכותו החוקתית. כיבוד רצונו של המת להורות מה ייעשה ברכושו הינו חלק מכבוד האדם שלו . כפועל יוצא, בבוא בית המשפט לבחון צוואה עליו לכבד את רצון המת ולהימנע ככל האפשר מפגיעה בחופש הציווי. בית המשפט ככלל, ימעט לבטל או לשנות צוואה ועל המבקש לעשות כן להרים נטל כבד ביותר לצורך הוכחת טיעוניו.  כאמור, מצווים אנחנו לכבד את רצון המת, אך כלל לא פחות חשוב הוא גם לבטל צוואה כאשר ישנו פגם מהותי בכושר השיפוט של המצווה, או כאשר מוכח שהצוואה לא נערכה מתוך רצון חופשי ואמיתי. 

כשרות המנוח לצוות והטענה כי לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה תעסוק בהכרעת מידת כשירותו של המנוח בעת עריכת הצוואה.

הוראות סעיף 26 לחוק הירושה, התשכ"ה1965- )להלן: "החוק" קובעות:  הכשרות לצוות "צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה.

נטל ההוכחה לקיומה של הגבלה על המצווה להבחין בטיבה של צוואה, מוטל על מי שרוצה להבנות ממנה, דהיינו על המתנגד לצוואה. כמות ההוכחה אינה עניין של מה בכך וכדי לעמוד בנטל זה לא די בהעלאת ספיקות גרידא "ברי על דרך הכלל, כי חזקה על אדם שכשר הוא לפעולות משפטיות – בהן עשיית צוואה – וחזקה על מצווה כי בעת עריכת צוואתו ידע להבחין בטיבה של צוואה".

הטוען כי בעת עשייתה של צוואה לא ידע המצווה להבחין בטיבה של צוואה – עליו הנטל להוכיח טענתו...לא די בהעלאת ספקות גרידא אלא יש צורך בראיות ממשיות וברורות" כיום, לאחר חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, נקבע בפסיקה כי שלילת הכושר לצוות, ובמיוחד בדיעבד, מאדם שבמהלך חייו לא הוטל ספק בכושרו לעשות כן, אינה עניין של מה בכך, הנטל לסתור חזקת כשרות בסיסית זו לאחר מותו של אדם הינו כבד ביותר. ניצבים אנו בפני המציאות, שבה המצווה אינו עוד בחיים. שוב אין הוא יכול לעשות צוואה או לשנות מהצוואה שעשה. כל שנותר לנו היא הצוואה שאותה עשה. אותה עלינו לפרש. אל לו לפרשן לערוך למצווה צוואה שהוא רצה לערוך אך שלא ערך אותה, הלכה למעשה. מכאן נקודת המוצא הפרשנית, שלפיה עלינו לכבד את רצון המצווה כפי שמצא ביטויו בצוואה, ולא רצון שלא מצא ביטוי בצוואה".

עוד נקבע בפסיקה כי על המצווה להיות בדעה צלולה ולפרש נכונה את המציאות הסובבת אותו, כאשר דעתו משוחררת מלחצי נפש חולניים, תעתועי דמיון ומחשבות שווא. המשקל שיינתן לשיקולים אלה, משתנה מעניין לעניין על פי נסיבותיו של כל מקרה ומקרה. על ביהמ"ש להשתכנע שהיה בהתנהגותו הכוללת של המצווה, בעת עריכת וחתימת הצוואה, כדי להצביע שהמצווה ידע להבחין בטיבה של הצוואה. 

הרכיבים העיקריים שיש להביא בחשבון על מנת לבחון האם המנוח היה בעל כושר להבחין בטיבה של הצוואה סוכמו בפסיקה בשלושה: א. מודעות המצווה לעובדה שהוא עורך צוואה. ב. ידיעתו בדבר היקף הרכוש ויורשיו. ג. מודעותו לתוצאות עריכת הצוואה על יורשיו. 

בניגוד להגבלת הכשרות של קטין ופסול דין, הגבלת כושר זו עניינה מצבו הנפשי והגופני של המצווה בשעת חתימת הצוואה, כאשר נקודת הזמן הרלוונטית הינה מועד החתימה על הצוואה. חשוב להדגיש כי הפסיקה אינה מחייבת שהצוואה תיערך בתבונה או בסבירות או במידה של הומניות, אלה הם עניין לרצונותיו של המצווה.  להוכחת טענות בעניין מצב נפשי וגופני יש להסתייע בעדות רפואית או עדות אחרת לפיה בשל מצב נפשי, מנטלי וגופני מצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה - כשהמועד הרלוונטי הוא מועד חתימת הצוואה.

הסכם שלום בית לחילופין גירושים מהו

והבעל והאישה נשואים והחיים המשותפים ביניהם עלו על שרטון. אולם ברצונם לפני הגירושים להמשיך ולנסות לחיות יחדיו במתכונת של חיים במשותף ומבלי להתגרש, בתקווה שיימשכו חייהם המשותפים כתקנם עד אחרית ימיהם ושנותיהם וברצונם לנסות בשלב הראשון לחזור ולקיים חיי שלום בית, אשר רק במידה ולא יצלח, יכנס מיד לתוקפו ויבוא במקומו תנאי גירושין.

ובני הזוג מעוניינים להשכין שלום בית ביניהם, אך ברצונם גם להסדיר כבר כעת בהסכם זה את כלל העניינים המשותפים הכרוכים בגירושיהם, לרבות את כלל העניינים הנוגעים ליחסי הממון מזונות, חלוקת רכוש ויחסים אחרים ביניהם והכל כמפורט בהוראות ההסכם ומסכימים כי אם חו"ח ניסיון שלום הבית ייכשל, יתגרשו, ובמקרה זה יחולו תנאי הגירושין כמפורט בהסכם. בני הזוג הגיעו ביניהם להסכמות בכל הנוגע לשלום הבית ולחילופין בגירושין, לרבות: משמורת הילדים, מזונותיהם  וחלוקת הרכוש ומעוניינים להגיע להסדר בדרכי שלום ובנועם. הצדדים מגיעים להסכם זה ולקיום הוראותיו בלב פתוח ובנפש חפצה ומצהירים כי איש מהם לא עשה ולא נתן מצג ו/או התחייבות ו/או הבטחה עובר לחתימתם על הסכם זה, וכי מעבר לקבוע במפורש במסגרת הוראות הסכם זה לא ניתנה כל התחייבות ו/או הבטחה למי מהם וכי אין ולא תהיה להם כל תביעה ו/או טענה ו/או דרישה מכל מין וסוג שהוא האחד כלפי משנהו, במהלך או בסיום החיים המשותפים למעט כאמור בהוראות ההסכם.

בני הזוג יפעלו במשותף, בניסיון כן ואמיתי, לשקם את חיי נישואיהם ומתחייבים לעשות כמיטב יכולתם על מנת ליישב ולאחות את הקרעים, הסכסוכים והמחלוקות.


תקופת שלום הבית:

תקופת הניסיון להשכין שלום בית בין בני הזוג תחל מיד לאחר חתימת ואישור הסכם זה על ידי בית משפט לענייני משפחה, למשך מספר חודשים שהם מחליטים, והצדדים מתחייבים לעשות כמיטב יכולתם ולהתאמץ, כל אחד מצדו, על מנת ליישב ולאחות ביניהם את כל המחלוקות והסכסוכים ביניהם על מנת להמשיך ולקיים את התא המשפחתי ואת שלום הבית ביניהם בשמחה ובאהבה.

Share by: