logo

דיני משפחה

הסכם ממון

הסכם יחסי ממון הוא חוזה בכתב שעורכים בני זוג נשואים או שאינם נשואים. בהסכם מוסדרים ענייני הרכוש שלהם, לפי הרצון האישי של השניים.  הסכם יחסי ממון מבטיח שבמקרה של פרידה, לא ייווצרו בעיות בתחום חלוקת הרכוש, כיוון שבהסכם, נקבע מראש איזה חלק מהרכוש ייחשב לאישי, ויישאר בבעלות של כל אחד מהם, ואיזה חלק מהרכוש ייחשב לרכוש משותף, ויחולק בין הצדדים.

החוק בנושא הסכם יחסי ממון מבחין בין שני סוגי הסכמי ממון: הסכם ממון שנערך בטרם הנישואין, והסכם ממון שנערך לאחר הנישואין.

להסכם ממון לפני נישואין, חשיבות רבה. ההסכם מסדיר מראש את חלוקת הרכוש והנלווה לכך, ובכך מונע "סחיטת" רכוש מצד בן זוג אחד כלפי משנהו. במידה וקיים הסכם יחסי ממון, תחול חלוקת הרכוש שנקבעה מראש בין בני הזוג, ולא ניתן יהיה להציב תנאי רכוש כתנאי לגט.

באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג. יתרון נוסף הוא יצירת הפרדת רכוש מחובות בן הזוג השני. זאת כדי למנוע סיטואציה עתידית, בה אחד מבני הזוג מסתבך בחובות, ונושיו מתדפקים על דלתות בן הזוג השני כדי לגבות ממנו את החוב של בן זוגו. בנוגע להסכם ממון שנערך לאחר הנישואין, מכיוון שהסכמים והליכים משפטיים בענייני משפחה דינאמיים, ניתן לערוך בהם שינויים, אולם יהיו מחויבים אישור של בית המשפט. כך גם בעניין הסכם ממון - ניתן לערוך שינויים גם לאחר שההסכם נחתם ואושר.

בשנת 1973 חוקק בישראל חוק יחסי ממון בין בני זוג, שנועד להסדיר את מערכת היחסים הרכושית וממונית בין בני זוג בעת גירושיהם. החוק חל על בני זוג שהתחתנו לאחר ה - 1.1.1974.

טרם חקיקת החוק חלה "הלכת השיתוף" בין בני זוג, הלכה שהינה יצירת פסיקה ואינה מעוגנת בחקיקה וכיום מיועדת גם לזוגות החיים כידועים בציבור. חוק יחסי ממון מציע הסדר לאופן חלוקת הרכוש עם פקיעת הנישואין, כשמטרתו למנוע את הקרבות המשפטיים המתנהלים בביהמ"ש סביב נושא חלוקת הרכוש במהלך הגירושין.

ידועים בציבור

משנת 1953 רק זוגות שהתחתנו ברבנות ירשמו כנשואים במרשם האוכלוסין. מדינת ישראל נתנה לזוגות שאינם יכולים להינשא או אינם מעוניינים להינשא דרך הרבנות אפשרות להינשא בחו"ל ומתוקף פקודת הנישואים והגירושים האומר כי כל מי ששינה את הסטטוס שלו בחו"ל חייב לשנותו במרשם האוכלוסין בישראל. כיום זוגות רבים חיים כיום כידועים בציבור, אם בשל רצונם ואם בשל היותם "פסולי חיתון" ברבנות.

היות ואלפי זוגות חיים תחת קורת גג אחת ורואים עצמם כבני זוג ומעל שנה יחד (הגדרה משפטית לידועים בציבור), בכדאי לתת להם מעמד משפטי יחד עם זכויות וחובות בית המשפט פירש את לשון החוק המתייחס לאיש ואשתו כאיש ובת זוגו. לאחר פרשנות צמד המילים הדרך למתן זכויות וחובות לבני זוג בינם לבין עצמם ואף בינם לבין המדינה היא קלה. דוגמא אחת היא פרשנות סעיף 55 לחוק הירושה האומר: איש יורש את אשתו= איש יורש את בת זוגו, משמעות הדבר: בני זוג המוגדרים כידועים בציבור יורשים אחד את השני/יה (ללא קשר למיניותם).

צו הורות

צו הורות הינו צו יציר הפסיקה אשר רושם את ההורה הלא ביולוגי בתעודת הזהות כהורה לכל דבר ועניין והכל לטובת הקטין/נה והוא עקרון-על, המנחה את בית המשפט בבואו לתת צו הורות פסיקתי. פעולה זו תעניק לקטין/נה תחושת ביטחון ויציבות, ותמיכה בהיבט הפסיכולוגי והרגשי. הכרה בקשר ההורות על פי הסעד המבוקש, תסיר ספק באשר ליחסי ההורות שבין הקטינים לבין ההורה הלא ביולוגי  שכן הקטינים יוכלו לזכות בהטבות כלכליות הנובעות מקשר זה לרבות זכויות כלכליות שונות, זכות לירושה ואף זכות למזונות. לא זו אף זו, לקטינה הזכות למשפחה, הזכות לשני הורים. הקטינים זכאים לגדול לתוך תא משפחתי קיים כשהוא פנוי רגשית ונקי מלחצים, וטובתם והיא בהסדרה מהירה, של כל העניינים הקשורים בו, ולא להותיר הליכים בירוקרטיים משפטיים להיגרר במשך חודשים רבים. האינטרס של הקטינים הוא להכרה משפטית בהורותם של ההורים מעצם העובדה כי הם ירשמו כילדם הרשומים של בני זוגה של  אימם הביולוגית.  את ועוד, אף על פי האמנה לזכויות הילד יש לפעול למניעת הפליה, שימת טובת הילד כשיקול ראשון במעלה בעת נקיטת פעולות כלפיו על ידי הרשויות השונות של המדינה לרבות בית המשפט, רישומו המהיר כבעל אזרחות ורישום הוריו מיד לאחר לידתו ועוד.... 

שמחות וחתונות

על פי ההלכה היהודית אישה "נקנית" בשטר ביאה או כסף. 
משנת 1953 נחתם הסכם קואליציוני בין בן גוריון לרבנות האומר: רק מי שהתחתן באמצעות הרבנות יירשם כנשוי במשרד הפנים/ברישום האוכלוסין. מדוע? ככה קבע ההסכם. 

אולם, בשנים האחרונות המון זוגות מחליטים לקיים את טקס חתונתם מחוץ לרבנות ומראים את אהבתם בטקס החתונה שלהם מול חברים ומשפחה.באם והזוג יחליט לקיים טקס בחו"ל יחזור וירשם כנשוי,

באם ויחלט לא להתחתן בחו"ל מעדם המשפטי יהיה ידועים בציבור. 

עו"ד איל רמתי עורך ומנחה טקסים מזה שנים רבות ומלווה עשרות הזוגות גם תחת חופתם ואף לאחר הטקס מלווה את בני הזוג גם בהיבטים המשפטיים.

  • ישראל ישראלי

    תודה על המלאכה החשובה והגדולה, תודה על מענה לכל היסוס ושאלה, תודה על החום, הנתינה, האכפתיות, הסבלנות והסובלנות. תודה על עידוד בכל הזדמנות. הפגנת מהי מקצועיות לשמה ייעצת ודאגת בצורה הכי מדויקת והכול בנעימות ואדיבות. עלה והצלח בכל מעשה ידיך הברוכות, ראוי אתה למלוא חופן הברכות. תמשיך להפיץ טוב בעולם מעריכים ומוקירים אותך

    Button
Share by: